Farklı bir yarış
Konsollara çıkan yarış oyunlarından hemen hemen tümünü denemiş olmama rağmen pek az oyun beni kendine bağlamış ve saatler boyunca ekran başında tutabilmiştir. Daha açık söylemek gerekirse Gran Turismo 3 ve Metropolis Street Racer dışında hiçbir yarış oyununu bir günden fazla oynamadım. Son olarak Need for Speed: Hot Pursuit 2 bile beklediğim kadar iyi çıkmayınca ekran görüntüleri çok hoşuma giden Burnout 2’yi biraz isteksiz de olsa denemeye karar verdim. İsteksiz olmamın sebebi oyunu Acclaim’in yapmasıydı, Acclaim’i daha önce bu tür oyunlarda fazla görmediğim için oyundan pek fazla beklentim yoktu, fakat Burnout 2’yi oynayınca Acclaim’in bütün şüphelerimi boşa çıkardığını, dahası Burnout 2’nin şimdiye kadar oynadığım en zevkli yarış oyunlarından biri olduğunu gördüm.
Burnout 2, Gran Turismo ve Metropolis Street Racer gibi simülasyon oyunu olmadığı için gerçekçiliğe değil, aksiyona önem veriyor. Zaten Burnout 2’yi özel yapanda içerdiği hız ve aksiyon.
Bu oyun hız için yapılmış
Burnout 2 genellikle geniş ve hız yapmaya uygun yollarda yarıştığımız, her arabanın Speed Boost(hız desteği) özelliğinin olduğu bir yarış oyunu. Oyunda Championship, Crash, Offense Driving 101 gibi oyun modları bulunmakta. Bu modlardan Offence Driving 101’de size verilen görevleri yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Mesela bir görevde sizden Speed Boost’u doldurmanız istenirken, diğer görevde belirli bir hızın üstüne çıkmanız istenebiliyor. Crash modunda ise boş bir yolda hızlanıp sonra da trafiğin içine dalıyorsunuz, ne kadar çok arabayı kazaya karıştırırsanız alacağınız puan da ona göre artıyor. Bu modda ne kadar arabanın kazaya karıştığının yanı sıra çarpma şiddetinizinde aldığınız puanlarda etkisi oluyor.
Burnout 2’nin bölümleri oldukça zevkli tasarlanmış ve bölümleri bitirince Multiplayer’ı seçip arkadaşınızla yarışabiliyorsunuz. Herhangi bir araba markasının lisansını almayan Acclaim arabaları istediği gibi tasarlamış. Arabalar arasında Carrera GT’ye benzeyen spor arabaların yanı sıra eski tip gangster arabalarını da bulmak mümkün, ayrıca polis arabalarınıda kullanabiliyoruz.
Burnout 2’de yeni arabaları almak için sadece yarışları kazanmanız yetmiyor, yeni arabaları çıkarmak için farklı şeyler yapmalısınız, örneğin çıkaracağınız arabayla teketek yarışıp yarış sonunda onu geçer veya polis arabasıyla kovaladığınız arabayı çarparak durdurursanız o arabayı da kullanabiliyorsunuz. Tabi kilidini açmak istediğiniz araba yeni olduğundan özellikleri de sizin arabanızdan daha iyi oluyor ve dolayısıyla biraz uğraşmanız gerekebiliyor. Yarışlar esnasında rakiplerinizi yakalamak için Speed Boost özelliğinizi aktif olarak kullanmalısınız, tabi bu özelliği kullanırken dikkatli olmalısınız, yoksa ne olduğunu anlamadan kendinizi bir tırın altında bulabiliyorsunuz.
Kendini tekrar tekrar oynatacak kadar kaliteli
Burnout 2 grafiksel olarak PlayStation 2’nin sınırlarını zorlamasada oldukça kaliteli görsellere sahip. Özellikle arabaların parçalanma sahneleri gerçekten göze çok hoş görünüyor. Burnout 2 bütün trafik kurallarının hiçe sayıldığı bir oyun olsada, arabaların dönüşlerde sinyal vermeleri de oldukça hoş bir ayrıntı. Oyunun kontrollerine söyleyecek söz yok, biraz pratikten sonra Speed Boost özelliğini kullanırken bile zorluk çekmiyorsunuz. Oyunun müzikleri de gerçekten muhteşem ve oyunun o hızlı havasına tam olarak uyuyor. Özellikle Speed Boost’unuzu kullanınca müzikler birden hızlanıyor, tabi eş zamanlı olarak adrenelin seviyenizde. Fakat müzikler her ne kadar muhteşem olsada bunların sayısının yeterli olmaması nedeniyle bir yerden sonra sürekli kendini tekrar etme durumu söz konusu olabiliyor…
Oynamaya doyamayacağınız Burnout 2 her ne kadar biraz kısa olsa da aynı bölümleri tekrar oynatacak kadar da kaliteli bir oyun. Kısacası Burnout 2 eğlenceli oynanışı ile kaliteli bir yarış oyunu arayanlar için mükemmel bir seçim olacaktır.