Dünyanın birçok ülkesinde LPG, çevrenin korunması ve hava kirliliğinin önlenmesi için kullanılıyor; hatta devlet tarafından vergi teşvikleri veya otomobil üreticileri tarafından fabrika çıkışlı LPG’li araç üretimi ile teşvik ediliyor. Güney Kore, Fransa, Polonya, İngiltere bu ülkelerden sadece birkaç tanesi. Avrupa’da LPG’yi araçlarda en çok kullanan ülke Polonya’dır. Türkiye ise ikinci sırada gelmektedir.
Bugün dünya genelinde en yaygın ve kabul görmüş çevreci alternatif yakıt otogazdır. Dünya çapında 12 milyon araç otogaz kullanmaktadır.
Otogaz Hakkında Dünyadan İlginç Bilgiler
– Sadece Türkiye’de değil pek çok dünya ülkesinde, özellikle gelişmiş ülkelerde, Güney Kore’de, Japonya’da, Polonya’da, Avustralya’da, İngiltere’de, Meksika’da, Hollanda’da, İtalya’da otogaz yoğun olarak kullanılıyor.
– Avustralya, Çin, Fransa, İtalya, Meksika ve ABD toplu ulaşım araçlarını otogaza dönüştürüyor. Çin, hava kirliliği sorunu olan Guangzhou bölgesinde on binlerce otobüs ve taksiyi otogaza çevirdi ve çevirmeye devam ediyor.
– Bazı ABD şehirlerinde otogazlı araçlara özel şeritler ayrılmış durumda.
– Japonya’da devlet, otogaz ve diğer alternatif yakıtların dağıtımı için yeni istasyon kuran şirketlere yatırım harcamalarının yarısını geri ödüyor.
– Londra’da şehir merkezinde uygulanan “trafik ücreti”nden LPG’li araçlar muaftır.
– İngiltere Kraliçesinin makam aracı da LPG’lidir.
– Japonya’nın trafik yoğunluğuyla ünlü başkenti Tokyo’daki tüm taksileri otogaza dönüştürmek istemesi de teknoloji ve güvenlik düşkünü bu ülkenin otogaza ne denli güvendiğini gösteriyor. Hatta büyük şehirlerde taksilerin otogazlı olmasını kanuni zorunluluk haline getiren ilk ülke Japonya.
– Otomobillerin yanı sıra deniz motorlarında, motosikletlerde ve hatta çok yoğun olarak forkliftlerde de kullanılan otogaz için en yeni kullanım alanı geçtiğimiz haftalarda Hindistan’da ortaya çıkmış. Hindistan’ın Gujarat kentindeki 5.000 balıkçı, teknelerini otogaza dönüştürmüş.
– Hindistan Anayasa Mahkemesi hava kirliliğinin azaltılması amacıyla trafiğin yoğun olduğu 11 şehirde ticari araçların otogaza dönüştürülmesini zorunlu hale getirmiş.
İlk olarak Vietnam’da başlayan motosikletlerin otogaza dönüştürülmesi hareketi büyük bir hızla Kamboçya’ya, Filipinler’e, Tayland’a ve hatta Afrika ve Avrupa ülkelerine yayılmaya başlamış.