Otogaz Nedir?

Otogazın
Genel Tanımı

Otogazın içeriği, diğer iki LPG kategorisi olan tüplügaz ve dökmegaz içerik özelliklerinden farklı olmalıdır. Aksi halde, otogazdan düşük performans alınır.

Otogaz, otomobil yakıtı olarak kullanılan LPG’nin genel adıdır. LPG ise, propan ve bütan gazlarının belli oranlarda karışımından oluşan ve İngilizce adı Liquefied Petroleum Gas (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı) olan bir petrol gazıdır. Petrolün rafinerilerde işlenmesiyle ve doğalgaz kaynaklarından elde edilir. LPG, doğalgaz ile aynı yakıt değildir.

LPG, otogaz olarak araçlarda; tüplügaz olarak evlerde, işyerinde ısınma ve pişirme için; dökmegaz olarak daha yüksek miktarda stoklanarak sanayide üretim, ısınma, pişirme için ve müstakil konutlarda ısınma ve pişirme için kullanılır. Otogazın içeriği, diğer iki LPG kategorisinin içerik özelliklerinden farklı olmalıdır. Aksi halde, otogazdan düşük performans alınır.

Otogaz
Güvenlidir

Türkiye’de otogazlı araçların, kapalı otoparklara alınması standart gereği yasaklanmıştır. Bu yasağın temel nedeni kapalı alanlarda oluşabilecek tehlikelerden LPG’li aracı uzak tutmaktır. Fransa gibi pek çok ülkede, Türkiye’de de geçerli olan otogaz dönüşüm standardına uygun araçlar tüm kapalı otoparklara girebilmektedir.

Otogaz ve LPG kullanımında oluşan sorunların nedeni, tamamen standart dışı ve yanlış uygulamalardır.

Otogaz, güvenli bir yakıttır. İstasyonlarda stoklama ve dolum, araçlarda dönüşüm ve üründe içerik; standartlara uygun olduğunda otogazın kullanımı son derece güvenlidir.

Otogaz ve LPG kullanımında oluşan sorunların nedeni, tamamen standart dışı ve yanlış uygulamalardır.Örneğin, otogaz kullanıcıları da benzinli veya dizel araç sahipleri gibi araçlarının periyodik bakımlarını yaptırmalıdır. Düzenli bakımı yapılmayan her yakıt türüne sahip araçta performans ve güvenlik sorunları ortaya çıkacaktır.

Otogazda,
• Dönüşümler için TS 12095 ve ECE R 67-01 standartlarına,
• Otogaz kalitesi için TS EN 589 standardına,
• İstasyon kurulumları için TS 11939, TS 1446, TS 1449, TS 1445 standartlarına uyulması gerekmektedir.

Araç dönüşümleri, istasyon kurulumları ve otogaz; bu standartlara uygun olduğu sürece otogaz son derece güvenli, aynı zamanda çevreci ve yüksek performans veren bir yakıttır.

Otogaz
Çevrecidir
Otogaz, çevre ve hava kirliliğini önlemek için çok uygun bir alternatif yakıttır.
Otogazın en büyük avantajlarından biri çevreci olmasıdır. Otogaz, aşağıda bulunan tabloda da görülebileceği üzere benzin ve dizelden çok daha düşük gaz emisyon değerlerine sahiptir, diğer bir deyişle daha çevrecidir. Bu nedenle otogaz, çevre ve hava kirliliğini önlemek için çok uygun bir alternatif yakıttır.

Egzozdan Çıkan Gazlar (gr/km) Otogaz Dizel Benzin

Partiküller (PM) < 0.001 0.040 0.001

Azot Oksitler (NOX) 0.04 0.40 0.06

Hidrokarbonlar (HC) 0.05 0.06 0.08

Sera Gazı-Karbon Dioksit (CO2) 170 170 190

Karbonmonoksit (CO) 0.3 0.5 0.6

Karbondioksit emisyonu diğer yakıtlarla karşılaştırıldığında düşük seviyede olduğundan sera etkisi minimum düzeydedir. Ayrıca otogaz, zehirli olmadığı için toprağa ve suya zarar vermez. (Tablo kaynak: TNO)

Küresel Isınma

Küresel ısınma, atmosferde biriken sera gazlarının yeryüzünden yayılan kızılötesi radyasyonu tutması ve bu radyasyonun uzaya dağılmasını engellemesiyle oluşmaktadır. Küresel ısınmanın ana kaynağı sera gazlarıdır. Sera gazlarının ise üç büyük kaynağı bulunmaktadır: Enerji üretimi, Sanayi ve Motorlu Taşıtlar. Otogazın, başta karbondioksit olmak üzere sera gazları emisyonları diğer fosil yakıtlarına göre daha düşük olduğundan ötürü, küresel ısınmanın engellenmesi konusunda son derece faydalı bir yakıttır.

Çevreye ne kadar katkınız olduğunu düşünüyorsanız tıklayın hesaplayın

Otogaz
Ekonomiktir

Otogazın benzine göre yaratmış olduğu net ekonomi, %35 seviyesindedir.

Çevreci olması nedeniyle pek çok ülkede vergi teşvikleri ve uygun fiyat politikası ile desteklenen otogaz, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi, Türkiye’de de ilk günden bu yana ekonomik yakıt konumunda bulunuyor.

Günümüzde, otogazın pompa fiyatı, benzinin tam olarak yarısı. Enerji değerleri incelendiğinde ise,
1 birim benzinin 1.3 birim otogaza denk gelmesi nedeniyle, otogazın benzine göre net ekonomisi, %35 olmaktadır. Örneğin, İstanbul ile Ankara arasını katalog değerlerine göre benzinle 250 YTL masrafla giden bir araç, otogaz kullanarak 150 YTL’lik bir harcama yapabiliyor.


Yakıttan ne kadar tasarruf ettiğinizi merak ediyorsanız tıklayın hemen hesaplayın

Otogaz
Performanslıdır
Avrupa’da araçlarda kullanılan otogazın kalitesi, Avrupa Otogaz Kalite Standardı EN 589 ile kontrol edilmektedir. Türkiye’de de bu standart Ocak 2005 yılından geçerli olmak üzere TS EN 589 adı ile zorunlu hale gelmiştir.

TS EN 589 standardına uygun otogaz doğru dönüşüm yapılmış araçta sürekli kullanıldığında araç performansında artış ve emisyonlarda azalma gözlemlenmektedir.

Otogaz Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön